carport-or-garageDet är inte bara att tänka enbart på vilket slags hus du ska bygga eller köpa när det väl är dags att ta det stora steget. En annan viktig aspekt av husköpet/bygget är hur du vill förvara familjens bil. Oftast handlar det om en smaksak och valet är alltid ditt eget – här följer några råd som kan göra det enklare för dig i valet av garage eller carport.

Garage

Ta först en titt på hur ett garage ska fungera som hjälpmedel i vardagen. Förutom att din bil får ett omåttligt bra skydd mot smuts och kyla kan kan ett garage vara så mycket mer.

Många använder sitt garage även som förvaring av allehanda prylar som saknar en bra plats att förvaras i huset. Trädgårdsredskap och utemöbler kan också få plats om garaget är stort. Tänk dock på att försöka avskilja förrådsdelen från själv garaget så det ni förvarar inte förstörs av smuts eller fukt. Man pratar även om en plats där du kan arbeta i skyddad miljö och i lugn och ro om det skulle vara så att din bil behöver till exempel lampbyte, underhåll och reparation. Dock kan man inte komma ifrån att ett garage i sig kräver ett visst underhåll, någonting som en carport inte gör i riktigt samma utsträckning. Det finns en hel uppsjö av olika garage att välja mellan, och priserna varierar stort – tanken är att alla ska kunna ha liknande förutsättningar för hitta det som känns precis rätt.

Carport

En carport, vad kan den erbjuda för möjligheter? Till att börja med är det värt att påpeka att carporten inte kräver att man öppnar eller stänger någon port, vilket gör detta alternativ till ett bra mycket bekvämare val att köra in och ut ur än ett garage (om ni inte väljer ett garage med en garageport som har automatisk portöppning förstås, vilket genast ökar bekvämlighetsgraden). En annan fördel med en carport är att du slipper eventuella besvär med portarna och att risken för rost på bilen minskar avsevärt p g a minskad fuktighet.