buy-land-and-build-housesTänk dig ett hus som är byggt enbart på dina villkor och därför också ser ut precis som du vill, ett riktigt drömhus alltså. Många människor bär på samma dröm, att någon gång kunna flytta in i ett hus som de byggt från grunden. Att bygga ett hus är inte enkelt och det kan uppkomma en hel del frågor under processen. Innan man sätter igång är det därför viktigt att se till att man har svar på de vanligaste frågorna.

Den första frågan man ska ställa sig är hur huset ska ligga på tomten. När man köper en tomt är det viktigt att se till att man kan få dit el eller vatten. Går det inte måste man i värsta fall se till att bygga ett eget avlopp, vilket blir både kostsamt och tidskrävande.

När det kommer till inredningsdetaljer som kakel eller köksluckor kan det vara bra att föreställa sig att man även ska bo i huset 10 år framåt. Kanske vill man då fortfarande inte ha det som är mode idag, eftersom trender så tydligt kommer och går, även när det gäller inredning. Det kan kännas surt att behöva göra om allting efter något eller några år då man tröttnat.

Fundera även på saker som hur huset ska stå placerat på tomten du köpt. Vissa människor föredrar morgonsol eller sol hela dagarna, medan andra enbart vill att kvällsolen lyser in och ger ett mysigt sken i hemmet.

Den sista och absolut viktigaste punkten, även om det självklart finns en mängd mer råd och tips, är vad huset egentligen får kosta. Vad har du råd med och hur mycket VILL du lägga på huset? Försök vara kritisk när du pratar med olika tillverkare och om du har vänner eller bekanta som köpt hus kan du få en hel del bra information och råd därifrån.