protect-your-house-against-bedbugsFörutom skador på huset är skadedjur något som väldigt många villaägare oroar sig för. Vägglöss ligger på topp av dessa trots att det var mer vanligt under 1930 till 40-talet. På grund av att man gärna reser mycket och ser andra delar av världen, är det lätt hänt att man lyckas få med sig vägglöss tillbaka och det är också denna anledning som gjort att vägglusen har kommit tillbaka.

Det finns dock några goda råd för att se till att man som villaägare inte drabbas av denna typ av skadedjur och det handlar om att resa så klokt som möjligt. Det är lätt hänt att man kommer hem från en lång resa och bara slänger upp väskan på sängen. Har man då fått med sig några vägglöss kryper de ner i sängen.

När man först stiger in i sitt hotellrum gör man smart i att kika på sängen och sängramen. Finns det små svarta prickar (vägglöss) ber du om att få byta rum omgående. Dammsug sedan hela väskan och se till att tvätta alla kläder. Vägglusen är snabb på att gömma sig och man behöver inte ha packat upp för att ha lyckats få med sig en fripassagerare. Det kan gott och väl räcka med att man har lagt sin resväska på hotellsängen, istället för att placera den på en stol eller bord en bra bit från sängen.

Hur du ska agera när du kommer hem är dock ännu viktigare och här gäller det att inte lägga väskan direkt på soffan eller sängen, utan placera den på ett sådan sätt att den inte nuddar golvet men ligger på ett hårdare underlag. Vill man vara extra försiktig är det bättre att inte ta in väskan alls, utan packa upp utanför och genast bära in alla kläder direkt till tvättmaskinen. Väskan kan man med fördel ställa in i torkskåpet om man har ett sådant eftersom lössen dör vid enbart 45 grader, annars gäller det att noga dammsuga den.